A-Film
 
packshot Charlie Chaplin Collection (Part I) (box 10 nw)
Synopsis Charlie Chaplin Collection (Part I) (box 10 nw)
Gold Rush
The tramp (Chaplin) besluit naar Alaska te reizen in de hoop daar goud te vinden. Samen met crimineel Black Larson en de vriendelijke Big Jim McKay belandt hij in een zware sneeuwstorm. Als alles verkeerd dreigt te gaan besluit hij naar de stad te gaan. Hier komt hij de mooie Georgia tegen, wordt verliefd en doet er alles aan om haar voor zich te winnen.

The Great Dictator
In de meest legendarische film van Chaplin speelt hij de dubbelrol van fascistische dictator en innemende joodse kapper. Dictator Adenoid Hynkel (parodie op Adolf Hitler) regeert met ijzeren vuist over zijn land. Vooral de joodse inwoners moeten het ontzien. De joodse kapper die toevallig erg lijkt op Hynkel wordt per ongeluk aangezien voor de meedogenloze leider en weet de situatie geheel naar zijn eigen hand te zetten.

The Kid
The Kid is de eerste lange speelfilm van Chaplin. The tramp (Chaplin) ontfermt zich over een vondeling die onder zijn hoede uitgroeit tot een aandoenlijk straatschoffie. Iedere dag gaan ze samen op pad om geld te verdienen. Het jochie gooit de ramen van de buurtbewoners in en The tramp loopt toevallig langs en vraagt of hij het raam mag maken. Dan dreigt het mis te gaan: de politie hoort van de slechte opvoeding, en de biologische moeder gaat op zoek naar haar kind.

The Circus
The tramp (Chaplin) probeert te ontkomen aan de politie die hem onterecht verdenkt van zakkenrollen. In zijn poging dit te doen, rent hij een grote circustent in. De circusdirecteur vindt zijn ontsnappingspogingen zo grappig dat hij hem meteen aanneemt als clown. Maar The Tramp heeft moeite met het op commando grappig doen. Ondertussen wordt hij ook nog eens verliefd op de dochter van de directeur.

Modern Times
Mens tegen machine! In Chaplin’s laatste film over The tramp (Chaplin) krijgt hij het aan de stok met de lopende band en de prikklok. In de parodie op de industrialisatie belandt de zwerver terug op straat. Hier gaat hij samen met een straatmeisje op zoek naar een betere toekomst, en een loonbriefje.
Limelight
De laatste Amerikaanse productie van Chaplin speelt zich af in Londen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Calvero (Chaplin), ooit een beroemde clown, redt de jonge ballerina Terry van het plegen van zelfmoord. Calvero zorgt ervoor dat Terry haar zelfvertrouwen terugkrijgt, wat als resultaat heeft dat hij ook weer in zichzelf begint te geloven. De twee komedie rivalen uit die tijd: Charlie Chaplin en Buster Keaton schitteren samen in deze film.

City Lights
The tramp (Chaplin) wordt verliefd op een blinde bloemenverkoopster en raakt tegelijkertijd bevriend met een miljonair die hij van zelfmoord weet te weerhouden. De blinde verkoopster denkt echter dat The tramp een rijke man is en om haar niet teleur te stellen houdt hij de schijn op door een beroep te doen op zijn nieuwe vriend.

Monsieur Verdoux
Henri Verdoux (Chaplin) is een werkloze bankier, die op een wel heel aparte manier zijn gezin weet te onderhouden. Hij trouwt keer op keer met rijke weduwes om ze vervolgens te vermoorden voor het geld. Dit gaat echter bij twee vrouwen mis. ‘Monsieur Verdoux’ is gebaseerd op een kort verhaal van Orson Welles dat herschreven is door Charlie Chaplin.

A King in New York
De laatste film waarin Chaplin de hoofdrol vertolkt is een parodie op de Amerikaanse samenleving in de jaren vijftig.
Na het uitbreken van een revolutie in zijn land vlucht Koning Igor Shahdov (Chaplin) naar New York. Hij verdient zijn geld met het spelen in reclamespotjes en raakt bevriend met de jonge Rupert Macabee (Michael Chaplin), een zoon van communistische ouders. Al snel moet ook Shahdov zich verantwoorden ten opzichte van het House Un-American Activities Committee.

A Woman of Paris
Als de verloofde van Marie ST. Clair om onduidelijke redenen niet op het station komt opdagen, besluit ze om alleen naar Parijs te vertrekken. Hier krijgt ze een relatie met de rijke zakenman Pierre Revel en geniet van een leven vol luxe. Een jaar later komt ze haar verloofde Jean weer tegen. Ze besluiten weer een keer af te spreken. Dan kan ze niet goed meer kiezen tussen de (schijn) veiligheid van Pierre en de liefde voor Jean.


Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie | Instellingen